Вкусен хумус, само за 15 минути
С буркан нахут от Pescado


Рецепта за домашно приготвен хумус:
1 изцеден от водата буркан с варен нахут 1/2 ч.ч. зехтин екстра върджин 1/4 ч.ч. прясно изцеден лимонов сок 4 скилидки чесън, пасирани или смачкани 1 1/4 ч.л. сусамов тахан 1 ч.л. сода бикарбонат 1 ч.л. кимион сол на вкус
Традиционните рецепти за нахут са щедри на сусам – към всяка чаша нахут може да се добави до ¾ чаша тахан. Това количество обаче не винаги допада на всички, затова е хубаво да се започне от по-малко и да се спре, когато прецените. Използвайте пасатор, кухненски робот или преса. При смесването започнете с тахана, чесъна, лимоновия сок и малко вода. Това ще вкара въздух в сместта и ще я направи по-кремообразна. Когато тахановата смес е готова, добавете нахута и още малко вода, и пасирайте до готовност. На финала – добавете зехтина. Въпреки, че често зехтинът се добавя още в началото при всички други продукти, в традиционните рецепти той се добавя чак накрая, след като хумусът е прехвърлен в чиния. Полейте със зехтин отгоре, разбъркайте леко с лъжица и поръсете с червен пипер за повече цвят. Желателно е да се сервира веднага. За повече свежест, поръсете с пресен магданоз. Консумирайте с удоволствие и на момента (хумусът може да се съхранява и в хладилник до една седмица).