Вкусен хумус, само за 15 минути



С буркан нахут от Pescado

Рецепта за домашно приготвен хумус:

1 изцеден от водата буркан с варен нахут
1/2 ч.ч. зехтин екстра върджин
1/4 ч.ч. прясно изцеден лимонов сок
4 скилидки чесън, пасирани или смачкани
1 1/4 ч.л. сусамов тахан
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. кимион
сол на вкус

Традиционните рецепти за нахут са щедри на сусам – към всяка чаша нахут може да се добави до ¾ чаша тахан. Това количество обаче не винаги допада на всички, затова е хубаво да се започне от по-малко и да се спре, когато прецените.
Използвайте пасатор, кухненски робот или преса.
При смесването започнете с тахана, чесъна, лимоновия сок и малко вода. Това ще вкара въздух в сместта и ще я направи по-кремообразна. Когато тахановата смес е готова, добавете нахута и още малко вода, и пасирайте до готовност.
На финала – добавете зехтина.
Въпреки, че често зехтинът се добавя още в началото при всички други продукти, в традиционните рецепти той се добавя чак накрая, след като хумусът е прехвърлен в чиния. Полейте със зехтин отгоре, разбъркайте леко с лъжица и поръсете с червен пипер за повече цвят.
Желателно е да се сервира веднага.
За повече свежест, поръсете с пресен магданоз.
Консумирайте с удоволствие и на момента
(хумусът може да се съхранява и в хладилник до една седмица).
SardinaBurgerReceipt

Рецепта на бобена салата с риба тон

Lentils

Рецепта за леща яхния, гарнирана с пържени печурки