Традиционна леща с печурки.
По-бързо с един буркан леща от Pescado.



Буркан варена леща

500 г пресни бели печурки

Рецепта за яхния от леща, гарнирана с пържени печурки

Изцедената леща от един буркан леща Pescado
400 мл домати от буркан
1.5 ч.ч. зеленчуков бульон
1 глава лук
2 моркова
2 скилидки чесън
2 см корен от джинджифил или 1 с.л. джинджифил на прах
2 ч.л. пушен (или сладък) червен пипер
1 с.л. мащерка
3 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
За печурките: 500 г сурови печурки
и мазнина за приготвяне

В тенджера загряваме зехтина и запържваме нарязаните на дребно лук и моркови.
Щом поомекнат, добавяме наситнения чесън, джинджифила, червения пипер, мащерката и готвим още няколко минутки, като разбъркваме непрекъснато, за да не загорят.
Изсипваме доматите и оставяме да поврят още 5-10 минутки.
Добавяме бульона и изцедената леща и оставяме яхнията да къкри на слаб огън около 15-20 минутки.
Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус.
Украсяваме с наситнен пресен магданоз и резенчета лимон.
В отделен тиган загряваме зехтин или олио и слагаме измитите и обелени, нарязани на ситно печурки.
Пържим на слаб огън до изпаряване на водата.
Добавяме сол и черен пипер на вкус.